090112-ssangyong-konkurs

SsangYong nära slutet

Det ser mörkt ut för SsangYong. Den sydkoreanska biltillverkaren ansökte under fredagen om konkursskydd som en sista räddning. Därtill ser det ut som att huvudägaren, kinesiska SAIC, vill sälja sin del i SsangYong och köpa ett annat märke. Till exempel Volvo.

Sydkoreanska SsangYong, i Sverige mest kända för sina egensinnigt designade bilar, är nära att gå i konkurs. I fredags ansökte företaget om konkursskydd. Den massiva nedgången på såväl den sydkoreanska som den globala bilmarknaden är den främsta orsaken till SsangYongs svårigheter. Under föregående år sjönk SsangYongs aktievärde med 77 procent . All handel med aktien har nu stoppats. För svensk del kan SsangYongs framtid komma att spela stor roll. Kinas största biltillverkare SAIC äger 51 procent av aktierna i SsangYong och har den senaste tiden visat ett minskande intresse i den sydkoreanska biltillverkaren. Det ryktas om att SAIC har letat efter en ursäkt att dra sig ur SsangYong.

Skulle de göra det är det troligtvis i syfte att köpa in sig i ett företag med ljusare framtidsutsikter. Det har förekommit en hel del rykten om att SAIC skulle vara intresserade av att köpa Volvo av Ford. Då den amerikanska bilindustrins kris inte ser ut att ha någon ende kan det vara ett bra läge för SAIC att lägga ett bud på Volvo, eller Saab.

SAIC hävdar dock bestämt att man inte har några planer på att överge SsangYong. I stället ska de fortsätta att sköta sin roll som majoritetsägare och göra sitt bästa för att hjälpa SsangYong. Några av de räddningsåtgärder som föreslås är att sänka lönerna med 30 procent, erbjuda anställda att gå mot betalning samt att tidigarelägga pensionen för de äldre anställda.

Läs mer

Alla tester och provkörningar av SsangYong

Actyon, Kyron, Rexton och Rodius

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!