SSC Tuatara i produktion nästa år

Kommer ni ihåg SSC Tuatara, den amerikanska supersportbilen som presenterades som koncept 2011 och som ville bli snabbast i världen. Nu låter företaget meddela att man samlat ihop tillräckligt med pengar för att produktionen ska kunna starta nästa år.

SSC, som står för Shelby SuperCars (men inte har någon koppling till framlindne Carroll), gjorde sig ett namn för några år sedan när man tillverkade bilen Ultimate Aero II – som hade en toppfart på 412 km/h och petade ner dåvarande ledaren Bugatti Veyron från toppen av listan över världens snabbaste serietillverkade bilar. Ultimate Aero blev förvisso snabbt omsprungen igen, men 2011 visade SSC upp en ny modell som koncept – Tuatara.

Först nu låter dock företaget meddela att man har samlat ihop tillräckligt med pengar för att få igång produktionen av Tuatara. Man har påbörjat bygget av en ny fabrik, som ska stå klar i början av nästa år. Produktionen det första modellåret, 2015, ska bli 12 exemplar – för att på sikt öka till mellan 24 och 30 exemplar per år, om efterfrågan finns. Det pris som tidigare nämnts är på 970 000 dollar, motsvarande cirka 6,4 miljoner kronor. Toppfarten sägs vara 442 km/h och 0-100 km/h ska gå på strax under tre sekunder. Motormässigt är det en dubbelturbomatad V8 på 6,8 liter och 1 350 hästkrafter som gäller.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!