081219-ssc-ultimate-aero

SSC Ultimate Aero får ännu mer kraft

Trots miljötrenden fortsätter hästkraftskriget. Danska Zenvo höjde insatsen när de presenterade sin 1 104-hästars ST1. Amerikanska SSC känner pressen och uppdaterar nu sin Ultimate Aero med drygt 100 nya kusar. Hastighetsrekordet ska försvaras!

I fjol satte SSC (Shelby Supercars) världsrekord i högsta hastighet för en serietillverkad personbil. Bilen hette Ultimate Aero Twin Turbo, effekten var 1 183 hästkrafter och rekordet lydde 411,7 km/h. Men det räcker tydligen inte för SSC. Inför modellåret 2009 uppdaterar de sin rekordbil. Ultimate Aero blir starkare, mer aerodynamisk och självklart även snabbare.

Effekten höjs till imponerande 1 287 hästkrafter. Höjningen är möjlig tack vare ett nytt motorblock i aluminium som är starkare och förbättrar smörjningen. Vridmomentet är oljetanker-starka 1 500 Nm. Utvändigt består uppdateringen av en ny front med ett nytt luftintag. De gigantiska luftintagen utmed sidorna har fått en ny utformning som ska suga in mer luft till kylarna. Baktill finns nu även en så kallas ”Aerobrake”, det vill säga en spoiler som reser sig när bilen bromsas hårt. Interiören har fått mer kolfiberdetaljer samt en ny mittkonsol med ett avancerat PC-baserat infotainmentsystem.

SSC har inte sagt något om att de ska försöka slå sitt eget hastighetsrekord. Men enligt deras egna siffror borde 2009 års Ultimate Aero klara det med lätthet. Toppfarten anges till 435 km/h.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!