080318-tac-stark

Stark brasilianare redo för terräng

Från brasilianska biltillverkaren TAC kommer det senaste bidraget till den växande mini-suv-klassen. Stark är en lättviktig Jeep-wannabe med plastkaross som ska ta sig an den brasilianska regnskogen.

Är du en av alla dem som har bestämt sig för att korsa Amazonasregnskogen men inte vet med vilken bil det ska ske? En Land Rover Defender kanske känns för stor och Jeep Wrangler lite för förutsägbar. Då kan TAC Stark vara ett alternativ att titta lite närmare på. Stark skulle ha sett dagens ljus redan förra året. Men på grund av problem med underleverantörer blev TAC tvungna att vänta med lanseringen. Därmed gick bilrn miste om titeln som den förste inom genren att kunna köras på både etanol och bensin, Mitsubishi Pajero TR4 hann före.

TAC Stark gjorde sitt första publika framträdande så tidigt som 2006. Redan då var de yttre måtten fastställda. 4,08 meter lång, 1,91 meter bred, 1,83 meter hög och med ett axelavstånd på 2,54 meter, är Stark ingen stor bil. Den är heller inte speciellt tung. Tack vare den helt och hållet i plast byggda karossen väger bilen in på, för klassen låga 1,3 ton. En annan fördel är karossens uppenbara rostskydd. Kraften kommer från Volkswagens 1,8 liters motor som ger 106 hästkrafter när den körs på etanol. När motorn får hålla till godo med bensin ger den ifrån sig tre hästkrafter mindre. För bästa balans är motorn placerad framför kupén, men bakom framaxeln. Kraften fördelas via en femväxlad manuell låda ut till alla fyra hjul.

TAC Stark når återförsäljare i Brasilien med början tidigt nästa år. Det finns även planer på att exportera den lilla regnskogsmullen. Tidigast 2012 förväntas man kunna bygga tillräckligt många bilar så att det räcker även för export. Prislappen på motsvarande 250 000 kronor kanske känns lite saftig för en bil i plast. Men inräknad i priset är Brasiliens höga nybilsbeskattning. När bilen exporteras till andra länder kommer den troligtvisa att bli aningen billigare. 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!