Stark dieselmotor i Mazda 3

Mazdas golfklassutmanare säljer som aldrig förr i Sverige. Under årets första fyra månader har 3:an sålt hela 64 procent bättre än förra året. Nu hoppas återförsäljarna på fler sålda bilar med en stark dieselspis under huven.

Nu verkar alltså Mazda ha hämtat sig från svajiga år med oengagerad importör och sedan en trög start för generalagenten som tog över. Bilförsäljningen ökar dock nu och det är Mazda 3 som är största vinnaren i Sverige, 64 procent större försäljning under årets första fyra månader jämfört med samma period förra året. Visserligen fick 3:an en mildare facelift i höstas men modellen är ändå tre år gammal modell, bättre försäljningsorganisation stavas framgångarna.

Detta faktum blir extra tydligt när vi ser att även större Mazda 6 ökat försäljningen med 10 procent hittills i år. Än mer lär försäljningen öka när en utrustningsstinn Limited Edition av den numera rätt gamla modellen (visades under Genève-salongen 2002) dyker upp inom kort hos handlarna.

Nya dieselmotorn i Mazda 3 har vi tidigare sett i modellerna 5 och 6. Slagvolymen är på två liter och motorn levererar 143 hästkrafter, vridmomentet är kraftiga 360 Nm som levereras från 2 000 r/min. Det ger 0-100 km/h på 9,9 sekunder och en blandad förbrukning på 0,6 liter/mil, enligt EU-körcykeln. Motorn är självklart utrustad med partikelfilter men klarar inte alls miljöbilsnivån utan spyr ut 162 g/km CO2. Priset för 2,0 CD blir cirka 211 000 kronor både för sedan och kombisedan.

Sedan tidigare finns en mindre diesel i Mazda 3 men inte heller den klarar nya miljöbilsdefinitionen, men den är retsamt nära med sina 128g/km  CO2. Förbrukningen ligger här på 0,48 liter/mil i blandad körning.

Vi får vänta till början på nästa år för att kunna ratta en miljöbilfrån Mazda. Då kommer nya Mazda 2 med en snål diesel som klarar utsläppskravet för CO2 under 120 g/km. Under 2009 har japanerna lovat etanolmotorer till den svenska marknaden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!