090220-volvo-staten-äga

Staten kan ofrivilligt bli ägare till Volvo Personvagnar

För att få ett lån på fem miljarder i EIB garanterat av den svenska staten har Volvo PV pantsatt stora tillgångar hos Riksgälden. Detta innebär att om Volvo är oförmögna att betala tillbaka lånen blir staten ofrivilligt ägare till biltillverkaren.

Regeringen med Maud Olofsson i främsta ledet säger bestämt nej till staten som ägare av bilföretag. Det är bland annat därför hon säger nej till de lånegarantikrav som GM ställer på regeringen.

Men det kan olyckligt bli så att staten ändå får ta över ägaransvaret av en biltillverkare, dock inte Saab Automobile utan i stället Volvo Personvagnar.

Anledningen är att Volvo, som skulle drabbas hårt om Saab försvinner, är i stort behov av lånade pengar för bland annat utveckling av miljöbilar. Därför har de hos Europeiska investeringsbanken (EIB) ansökt om ett lån på fem miljarder kronor, med svenska staten som garant. Detta uppger SvD.

Men precis som med Saab är statens krav skyhöga för att lämna några lånegarantier och därför har Volvo tvingats pantsätta flera fabriker, vilket inkluderar mark, fastigheter och maskiner, till Riksgälden. Fabrikerna som berörs finns i Sverige.

– Staten går i borgen för lånet och tar all kreditrisk. Därför kräver vi goda säkerheter, säger Magnus Thor, avdelningschef för garantier och säkerhet på Riksgälden som hanterar statens stöd till fordonsindustrin, till SvD.

Hur mycket Volvo har pantsatt vill varken Volvo eller Riksgälden uppe. Men då det rör sig om fordonsbranschen brukar Riksgälden kräva stora marginaler, vilket betyder att beloppet troligtvis överstiger de fem miljarderna med råge.

Kan Volvo sedan inte betala av lånet till EIB går svenska staten in och betalar av det. Då kommer staten med största sannolikhet att få panten i utbyte vilket innebär att svenska staten blir ägare av Volvos fabriker, indirekt sett ägare av Volvo PV, även om det inte handlar om aktieinnehav.

Regeringen har tydligt uttalat att staten inte i något läge vill behöva gå in som ägare av ett krisande bilföretag. Volvo har gått med på statens krav, förhoppnings är de förmögna att följa dem också trots pressen som råder nu.

Läs mer om Volvos kris

Läs mer om Saabs kris

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!