081125-staten-volvo-saab

”Staten måste ta över Saab och Volvo”

Vad händer med Sverige om Volvo Personvagnar och Saab Automobile upphör att existera. Den frågan ställer sig Rolf Wolff, rektor för Handelshögskolan i Göteborg. Wolff uppmanar den svenska staten att rädda bilindustrin genom att ta över Saab och Volvo.

Hittills i år har varslen inom den svenska fordonsindustrin duggat tätt, och i takt med att allt fler bli arbetslösa höjs röster som kräver att staten agerar. Rektorn för Handelshögskolan i Göteborg, Rolf Wolff, går så långt som att säga att staten måste köpa Volvo Personvagnar och Saab Automobile. Detta för att säkerställa Sveriges industriella framtid. Eftersom den amerikanska bilindustrin i det närmaste är konkursmässig hävdar Wolff att det inte finns någon annan lämplig ägare av Volvo och Saab än den svenska staten.

Man kan konstatera att amerikansk bilindustri är bankrutt, och den amerikanska bilindustrin är ju huvudägare till bilindustrin i Sverige i dag. Då måste man ställa sig frågan hur man ska hantera den här krisen från svensk sida, det räcker ju inte med arbetsmarknadsstöd, säger Rolf Wolff till SR – Ekot.

Rolf Wolff tycker att det är konstigt att vi i Sverige undviker att diskutera våra viktigaste näringars framtid, samtidigt som den tyskaregeringen tar ansvar för Opel och USA:s regering snart tar över en del av ansvaret för de stora biltillverkarna. ”Vi bör alla ägna en stund åt att fundera över vad som händer i Sverige om både Volvo Personvagnar och Saab Automobile upphör att existera. Vad händer med Sverige på kort, och framför allt, på lång sikt?”, skriver Rolf Wolff i en debattartikel i Dagens Industri.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!