081022-statoil-jet-eu

Statoil-Hydros köp av Jet får godkänt

EU-kommissionen godkände under gårdagen Statoil-Hydros kritiserade köp av bensinkedjan Jet. Kommissionen medger att konkurrensen riskeras i och med köpet och ställer därför vissa krav som ska säkra fortsatt konkurrens.

En förutsättning för att Statoil-Hydro ska få köpa Jet är att man avyttrar sammanlagt 158 Jet-, Hydro- och Uno-X-mackar i Sverige och 40 i Norge. Om det görs hävdar EU-kommissionen att konkurrensen på bensinmarknaden säkras även i fortsättningen. Statoil-Hydro tar över 123 av de 163 Jet-mackarna i Sverige.

Statoil-Hydros köp av Jet, som har blivit känt son något av en prispressare i Sverige, har fått mycket hård kritik. Motormännen har varit mycket kritiska och det var just Motormännen som i våras uppmanade EU-kommissionen att granska köpet. Eftersom Statoil-Hydro redan står för 40 procent av den svenska bensinmarknaden ser Motormännen köpet som ett stort hot mot konkurrensen. Motormännen har ännu inte kommenterat EU-kommissionens beslut att godkänna köpet.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!