090225-saab stopp tullen

Stillestånd hos Saab

Kan man inte betala och dessutom saknar kredit kan inget gods passera tullen. I dag, onsdag, stoppade Tullverket Saabs in- och utförsel av gods och bilar. Som följd står nu produktionen i Trollhättefabriken still.

I fredags beviljades Saab Automobile rekonstruktion av företaget. I samband med det så drogs även deras kredit in. Eftersom pengar också saknas kan Saab inte betala de tullavgifter som måste betalas för den så nödvändiga in- och utförseln av gods och bilar.

I dag hann man endast tillverka 40 bilar i fabriken i Trollhättan. Sedan stoppades produktionen till följd av Tullverkets stopp av in- och utförsel som i vanliga fall betalas med kredit. Det är gods från länder utanför EU som stoppas.

Enligt Hans Ohlsson, tillförordnad chef för tullens kompetenscenter, handlar det om många miljoner som ligger i obetalda avgifter i tullagren. Men Saab ser ända ljust på det.

– Det här ska lösa sig. Jag har inga indikationer på att vi inte skulle kunna betala, sa Saabs produktionschef Gunnar Brunius till TT.

Om Saab inte förmår få fram några pengar att betala avgifterna med så kan det ändå lösa sig temporärt. En speditör kan då gå in och för Saabs räkning förtulla varorna med sin egen kredit.

Tullverkets aktion i dag påverkar alltså Trollhättefabrikens produktion, men även reservdelslagret i Nyköping berörs. Skulle stoppet av inkommande gods bli av det längre slaget kan Saab-ägarna drabbas genom avsaknaden av reservdelar till bilarna.

Förutom problem med tullgenomförseln har Saab också vissa svårigheter med leveranser via transportfirmor då dessa ser en risk i utebliven betalning från Saab.

Produktionen igång igen

Du kan läsa mer om det här.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!