081212-nybilar-prognos

Stiltje på bilmarknaden nästa år

Nybilsförsäljningen kommer troligtvis att minska kraftigt nästa år. I en färsk prognos spår Bil Sweden en nedgång på 25 procent jämfört med 2008. Bil Sweden vet dock vad politikerna ska göra för att förhindra nedgången.

Med anledning av den stormiga utvecklingen på bilmarknaden har Bil Sweden valt att tidigarelägga publiceringen av sin prognos för nybilsförsäljningen under 2009. Om man får tro Bil Sweden blir det öde i försäljningshallarna nästa år. Det går trögt på bilmarknaden redan nu, men nästa år blir det ännu värre. Bil Swedens prognos pekar på 185 000 nya personbilar nästa år, vilket är en minskning med 27 procent mot den förväntade slutsumman för 2008 som är 255 000 nya bilar. Nyregistreringarna av lätta lastbilar väntas minska ännu mer.

– En viktig förklaring till den förväntade nedgången på bilmarknaden under 2009 är den oro och förvirring som politikerna skapat genom förtida borttagande av olika stimulanser för miljöbilar under nästa år. Därutöver är det finanskrisen i kombination med ytterligare försvagad konjunktur som är de viktigaste förklaringarna till vår prognos om minskade bilregistreringar under nästa år, säger Bertil Moldén, vd på BIL Sweden.

Bil Sweden är starkt oroade över att morötterna för miljöbilarna tas bort och de fruktar att den positiva utvecklingen för miljöbilar kommer att dämpas markant. Bil Sweden vet dock vilka åtgärder som bör vidtas för att förhindra denna utveckling. I ett brev till regeringen framförde de tidigare i veckan ett antal förslag till åtgärder som skulle kunna stimulera marknaden. Bil Sweden vill bland annat att alla nya bilar ska befrias från fordonsskatt i två år (dieselbilar ett år), att dagens miljöbilspremie behålls samt att miljöbilarna även fortsättningsvis ska undantas från trängselskatterna i Stockholm.

– Skulle vi få gehör för våra stimulansförslag kan miljöbilsförsäljningen sannolikt öka med 15 000 bilar jämfört med vår prognos och totalmarknaden gott och väl kunna överstiga 200 000 bilar under 2009, säger Bertil Moldén.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!