080314-miljöbilsandel-län

Stockholm är bäst på miljöbilar

Stockholms län har den högsta andelen miljöbilar i hela landet. I en ny statistik från Bil Sweden hamnar Stockholm i topp, men resten av landet är på frammarsch.

Bilindustriföreningen Bil Sweden har tagit fram den nya statistiken som visar miljöbilarnas fördelning över Sverige under januari och februari. Föga överraskande finns den högsta miljöbilsandelen i Stockholms län. Över 40 procent av alla nyregistrerade personbilar i Stockholm är miljöbilar. Detta har mestadels sin förklaring i att det finns störst ekonomiska vinster att göra på att äga en miljöbil i Stockholmsområdet. Men statistiken visar även att miljöbilarna får allt bättre fäste i landet i övrigt.

– Den länsfördelade statistiken visar att succén för miljöbilar är spridd över hela landet. Miljöbilsandelen ökar i alla län och en viktig orsak till den ökade miljöbilsförsäljningen är miljöbilspremien, säger Bertil Moldén, vd för BIL Sweden.

Stockholms miljöbilsandel under januari och februari är en märkbar ökning mot samma period förra året. Då var andelen 17,17 procent. Men kanske allra mest positivt är att övriga landet inte alls är långt efter. Västra Götalands län intar andraplatsen med sin miljöbilsandel på 37 procent. Därefter kommer Jämtlands län med 36,6 procent, följt av Östergötlands län med 33,2 procent. Riksgenomsnittet för andelen miljöbilar är 32,4 procent.

Bil Sweden har även delat upp miljöbilsstatistiken per typ av miljöbil. I Stockholms län var 81,5 procent av alla nya miljöbilar etanolbilar, 6,4 procent var hybridbilar, 6,1 procent var bensinbilar med mindre utsläpp än 120 gram koldioxid per kilometer, 5,4 procent var dieselbilar med mindre än 120 g/km och endast 0,6 procent var gasbilar.

– Utvecklingen på bilmarknaden med ökade andelar för både miljöbilar och dieselbilar gör att koldioxidutsläppen från nya bilar sjunker. Det är mycket positivt ur miljösynpunkt, avslutar Bertil Moldén.

Se detaljerad lista från Bil Sweden

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!