081022-miljöbilar-sthlm

Stockholm har flest miljöbilar

Stockholms län ligger fortfarande i topp när det gäller högst andel nya miljöbilar. Hittills i år är 37,3 procent av alla nyregistrerade personbilar miljöbilar i Stockholm. Men Stockholms tid på platsen som mest miljöbilstäta län kan snart vara förbi.

Den svenska miljöbilssatsningen har varit mycket framgångsrik, speciellt i Stockholms län. Och kanske blir det just miljöbilarnas framgång som kommer att ta udden av miljöbilssatsningen i Stockholm. Som vi tidigare har berättat kommer miljöbilarna att förlora sina förmåner i Stockholm. Miljöbilar som registreras efter årsskiftet kommer att behöva betala trängselskatt. Politikernas motivering har varit att miljöbilarna har blivit för många till antalet och att trängselskatterna förlorar sin mening när så många bilar slipper betala.

De förslag som politikerna under senare tid framlagt om indragna stimulanser för framtida miljöbilsköpare är mycket olyckligt och riskerar medföra att den svenska miljöbilssuccén tappar fart, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden.

Den som köper sin miljöbil innan årsskiftet slipper dock trängselskatten en tid till. Och att döma av ny statistik från Bil Sweden råder det närmast strykande åtgång på miljöbilar Stockholm. Under januari till september i år var 37,3 procent av alla nyregistrerade personbilar i Stockholms län miljöbilar. Västra Götalands län kommer på andra plats med 35,8 procent miljöbilar. Bil Sweden har även räknat ut miljöbilsregistreringarna per kommun. Trollhättans kommun hamnar då i topp med en miljöbilsandel på 50,9 procent. Nybro kommun är tvåa på listan och där är exakt varannan bil en miljöbil.

Det är främst etanolbilar som köps. I Stockholms län var 75,3 procent av de nya miljöbilarna etanolbilar, 9,5 procent dieseldrivna, 7,6 procent bensinbilar, 6,8 procent var hybridbilar och endast 0,8 procent var gasbilar.

Läs mer

Test

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!