Toyota Prius i Stockholm

Stockholm har störst andel miljöbilar i Europa

Stockholm rankas som världens sjunde renaste stad i världen och en av anledningarna till det är att den svenska huvudstaden har störst andel miljöbilar i hela Europa.

En utvärdering genomförd av organisationerna The Blacksmith Institute och Green Cross Switzerland sammanställer världens tio mest förorenade städer samt världens tio renaste städer.

Den svenska huvudstaden klarar sig fint vid utvärderingen och landar på sjunde plats över de renaste städerna, dock slagen av bland annat Oslo och Helsingfors.

Stockholms placering på listan sägs bero på stadens fina transportsystem som reducerar både trafiken och utsläppen, främst från dieselfordon. Att Stockholm dessutom har väldigt liten andel tung industri påverkar också. Slutsatsen är att en stor del av stadens ekonomiska tillväxt kommer från arbete som inte skadar miljön.

En annan detalj som de båda organisationerna lyfter fram hos Stockholm i utvärderingen är den stora andelen miljöbilar. Denna andel är större i Stockholm än i någon annan stad i Europa. Fem procent av alla bilar i Stockholm är dessutom hybridbilar.

Världens tio renaste städer

1. Calgary, Kanada

2. Honolulu, USA

3. Helsingfors, Finland

4. Ottawa, Kanada

5. Minneapolis, USA

6. Oslo, Norge

7. Stockholm, Sverige

8. Zürich, Schweiz

9. Katsuyama, Japan

10. Bern, Schweiz

Världens tio mest förorenade städer

1. Linfen, Kina

2. Tianying, Kina

3. Sukinda, Indien

4. Vapi, Indien

5. La Oroya, Peru

6. Dzerzhinsk, Ryssland

7. Norilsk, Ryssland

8. Tjernobyl, Ukraina

9. Sumgayit, Azerbajdzjan

10. Kabwe, Zambia

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!