Trafik på E4 i Stockholm. Foto: Mattias Rabe

Stockholmare kör inte mest bil i Sverige

Ny statistik från myndigheten Trafikanalys visar att Sundbybergsborna kör mindre än hälften så långt som Munkedalsborna per år.

Tidigare har det rapporterats flertalet gånger att stockholmare kör mest bil, men nu har statistik från Trafikanalys publicerats som tagit hänsyn till fler aspekter. Stockholmarna visar sig då köra minst bil.

Den tidigare statistiken har kommit från noteringar som gjorts vid besiktningen. Stockholmsbilar rullar flest mil per år, men då har man inte tagit hänsyn till att färre hushåll har bil i storstäderna eller vem som äger fordonet. I den nya undersökningen har man i stället utgått från hur långt varje person i genomsnitt kör per år.

”Påståendet att stockholmare kör mest bil är felaktigt i hänseende till statistiken om körsträckor och om man sätter körsträckorna i relation till befolkningen blir bilden en annan”, skriver Anette Myhr, statistiker vid Trafikanalys, i ett mejl till DN.

Undersökningen visar att den genomsnittliga stockholmaren körde 588 mil 2018. Som jämförelse körde den genomsnittliga Jämtlandsbon 791 mil. På kommunnivå är skillnaden ännu tydligare. I Sundbyberg körde invånarna 491 mil i snitt medan Munkedalsborna körde 976 mil.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!