090212-sthlm-miljöbilar

Stockholmare överger miljöbilar

Stockholms nybilsköpare har börjat överge miljöbilarna. Antalet nya miljöbilar i Stockholms län mer än halverades i januari. Bil Sweden kräver nu att de avskaffade miljöbilsförmånerna återinförs.

Antalet nyregistrerade miljöbilar i Stockholms län har börjat sjunka kraftigt. Under årets första månad var 29 procent av de nya bilarna miljöbilar, vilket kan jämföras med samma månad förra året då andelen var 43 procent. Så sent som i december förra året var miljöbilsandelen 46 procent. Det hastigt avsvalnade intresset för miljöbilar har lett till att Stockholms län har rasat från första till 16:e plats på listan över län med högst andel miljöbilar. Det visar statistik från Bil Sweden

– Den minskade miljöbilsandelen i Stockholms län bekräftar våra farhågor om att politikernas beslut om att i förtid dra in flera av stimulanserna för miljöbilar nu slår igenom på bilmarknaden, säger Bertil Moldén, vd för BIL Sweden. Politikerna måste nu agera och återinföra trängselskattebefrielsen för nya bilar och parkeringsförmånerna för miljöbilar i Stockholm. Dessutom bör beslutet om slopad miljöbilspremie från 1 juli i år rivas upp.

Utanför huvudstaden är man fortfarande bra på att köpa nya miljöbilar. Uppsala län är i topp med en miljöbilsandel på 42 procent. På andra plats hittas Gotland där 39 procent av alla nyregistrerade bilar var miljöbilar i januari. Totalt sett blir miljöbilarna färre. Riksgenomsnittet för miljöbilsandelen under januari i år var 32 procent jämfört med 35,9 procent samma månad förra året. Bil Swedens statistik visar också vilken typ av miljöbil som är populärast. I Stockholms län var 74,9 procent av de nyregistrerade miljöbilarna i januari i år etanolbilar, 9,1 procent var dieseldrivna bilar med koldioxidutsläpp på max 120 g/km, 7,6 procent var bensinbilar med koldioxidutsläpp på max 120 g/km, 6,2 procent var hybridbilar och 2,2 procent var gasbilar.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!