Stockholmare sämst förberedda på vinterväglag

Försäkringsbolaget If har genomfört en Sifo-undersökning för att ta reda på hur alerta svenskarna har varit inför Kung Bores ankomst som i förra veckan tog sig oanade former i delar av landet.

If har med sin Sifo-undersökning som genomfördes 10-11 november, det vill säga dagarna efter det stora snöfall som lamslog framför allt Stockholm, velat ta reda på svenska bilisters vinterdäcksstatus. Undersökningen gav resultatet att i Stockholm rullade de bilister som var sämst förberedda på omslaget till vinterväglag, om än med ganska liten marginal till riket. Detta trots att SMHI dagarna innan gått ut med väderprognoser om snöfall (dock inte i den mängd som kom).

Den visar också att stockholmarna var de bilister som i särklass hade mest problem i trafiken i förra veckan. Vad undersökningen inte berättar är om det beror på dålig förberedelse hos bilisterna eller om det är snöplogningen i landets huvudstad som har varit dålig. Förmodligen är det en kombination av båda men med tonvikt på den jämlika snöplogningen som fortfarande i dag är eftersatt trots det är fem dagar sedan snöfallet.

Från Ifs Sifo-undersökning:

Har kört bil med sommardäck de senaste veckorna när det varit risk för halka

Riket: 30 %

Stockholm: 26 %

Hann inte byta till vinterdäck innan veckans stora snöväder drog in över landet

Riket: 22 %

Stockholm: 24 %

Har haft problem i trafiken i samband med veckans snöoväder

Riket: 18 %

Stockholm: 53 %

Har fastnat med bilen eller inte kunnat ta sig till jobbet i tid/alls

Riket: 11 %

Stockholm: 37 %

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!