Foto: Patrik Lindgren

Stockholms stad ett steg närmare dieselförbud

Transportstyrelsens förslag om miljözoner finns med i den budget som den styrande majoriteten lade fram i onsdags. Det innebär att ett förbud mot dieselbilar i innerstaden är ännu ett steg närmare verklighet.

När den ledande majoriteten i statshuset presenterade sin budget för 2018 hade frågan om miljözoner skrivits in, vilket innebär att ett förbud mot vissa dieselbilar är ännu ett steg närmare verklighet. Det skriver Aftonbladet.

Statsminister Stefan Löfven gav grönt ljus för miljözoner redan i sin regeringsförklaring i september, men att frågan nu också står med i budgeten innebär att arbetet med hur det hela kan implementeras kan sätta igång, så fort regeringen släpper sin förordningstext.

– Vi ska arbeta med frågan tillsammans med trafiknämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén till Stockholm Direkt.

Det finns förslag om två miljözoner i Stockholm. En mindre zon i Gamla Stan där endast elbilar och laddhybrider tillåts. Den andra zonen omfattar hela Stockholms innerstad, där alla dieselbilar som inte är Euro 6-klassade förbjuds. Det innebär att alla dieselbilar äldre än 2014 års modell inte kommer att få köras innanför tullarna.

Men exakt hur miljözonerna ska utformas ska Stockholm stad själva utreda framöver.

– Målsättningen är att få ner kväveoxidhalterna i Stockholm. Vi vet att de är mycket höga. Vi klarar inte målen alls i stan, vi slog i taket på Hornsgatan redan i februari. Vi klarar inte ens EU:s miljönorm, säger Daniel Helldén till Stockholm Direkt.

Kväveoxider är kopplade till en rad hälsoproblem och kan vara skadliga för människor med astma och hjärt- kärlsjukdomar. Det bidrar också till marknära ozon.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!