090128-storbrit-stöd

Stöd även till brittiska bilindustrin

Storbritanniens regering presenterade under gårdagen ett räddningspaket till den brittiska bilindustrin. Lånegarantier till ett värde av 25,7 miljarder ska rädda industrin. Men vill Jaguar och Land Rover ha hjälp?

Nu får även den brittiska bilindustrin hjälp. På tisdagen presenterade den brittiska regeringen ett stödpaket i form av lånegarantier värda upp till 25,7 miljarder kronor. Omkring hälften består av garantier för lån från den europeiska investeringsbanken. Resten måste företagen ansöka om. Endast de som är beredda att investera i ny och miljövänlig teknik ska få tillgång till lånen. Dock verkar ingen vilja kalla det ett räddningspaket. Det framställs i stället som ett paket som ska sätta fart på den halvt insomnade bilindustrin. Alla delar inom branschen ska få del i paketet, alla från Jaguar, Land Rover och Bentley till Honda, Nissan och olika underleverantörer. 

Den brittiska bilindustrin är till stor del utlandsägd, men det är ändå en viktig del av Storbritanniens ekonomi. Om man räknar med underleverantörer sysselsätter fordonsindustrin uppemot en miljon britter.

Den brittiska bilindustrin upplevde sin värsta nedgång på 20 år förra året. I december 2008 tillverkades endast hälften så många bilar som samma månad året innan. Flera tillverkare har redan informerat om kommande varsel. Honda har meddelat att 1 200 jobb ska bort från deras fabrik i Sunderland.

Det finns dock tillverkare som inte är helt positiva till regeringens stödpaket. Jaguar och Land Rover har tidigare uttalat sig kritiskt till ett kommande paket. Att hälla in miljarder i biltillverkarna anses inte vara rätt sätt att attackera problemet. Enligt Jaguar och Land Rover måste man i stället gå till botten med krisen – det vill säga att för få köper nya bilar. Jaguar och Land Rover skulle hellre se att staten inför olika incitament för privatpersoner, för att få fart på bilförsäljningen.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!