081212-usa-stopp-stöd Foto: LaFontiane Automotive Group / Russ White / © 2008

Stopp för räddningspaketet i USA

Räddningspaketet till den amerikanska bilindustrin fick godkänt hos presidenten och representanthuset. Men i senaten tog det tvärstopp, demokrater och republikaner har inte kommit överens. Därmed blir det troligtvis inget krispaket i år, och GM:s och Chrysler framtid blir allt mer oviss.

Trots långa och hårda förhandlingar blev det till slut stopp för ett räddningspaket till den amerikanska bilindustrin. Politikerna i senaten kunde inte enas. Förslaget gjorde framsteg natten till torsdag svensk tid, när det röstades igenom av representanthuset. Men ganska snart byttes optimismen mot farhågor för hur senaten skulle ställa sig i frågan. Och det skulle alltså visa sig att farhågorna var rättfärdiga, republikanerna i senaten ville inte godkänna räddningspaketet. Demokraterna hade behövt republikanskt stöd för att få igenom räddningspaketet som omfattar 14 miljarder dollar i lån.

Flera republikanska senatorer har varit tydliga med sina åsikter att det är upp till Detroits biltillverkare att själva lösa sina problem, till exempel genom att ansöka om konkurs och därefter omstrukturera verksamheten från grunden. Hoppet för den amerikanska bilindustrin står nu till president George Bush. Han kan låta de krisdrabbade jättarna ta del av de 700 miljarder dollar som avsattes till den amerikanska finansmarknaden tidigare under hösten. Det har presidenten hittills inte tillåtit, men Vita Husets talman säger nu att man ska se över vilka möjligheter man har till hands för att rädda bilindustrin.

Vad som händer nu med den amerikanska bilindustrin är mycket osäkert. Ford påverkas troligtvis inte nämnvärt, eftersom de hela tiden sagt att de inte är i akut behov av stöd. Värre är läget för Chrysler och GM. GM har redan förberett sig på det värsta. Enligt Wall Street Journal har GM anlitat jurister som är experter på konkursförfarande. Ford säger sig vara relativt väl rustade, men om GM eller Chrysler skulle gå omkull påverkar det Ford mycket negativt.

På svensk mark frågar man sig hur senatens nej kommer att påverka Saab och Volvo. Näringsminister Maud Olofsson säger till TV 4-nyheterna att beskedet skapar stor säkerhet, men det påverkar inte regeringens förslag till räddningspaket som lades fram under gårdagen. Maud Olofsson är dock övertygad om att man kommer fram till en lösning i USA. Med tanke på hur viktig fordonsindustrin är för USA är hon övertygad om att det blir någon form av överenskommelse.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!