Foto: American Center for Mobility

Stor testanläggning för självkörande bilar öppnar i USA

Första fasen är klar. Har hittills kostat mer än en miljard kronor att bygga.

En jättetestanläggning för självkörande bilar har invigts i Michigan, USA. Testbanan kallas American Center for Mobility och är ett samarbete mellan flera olika företag, bland annat Ford och Toyota som varit med och investerat i anläggningen.

Fas ett, som nu är klar, började byggas i maj och till våren börjar arbetet med fas två. Hittills består testanläggningen av bland annat en fyra kilometer lång motorvägsslinga, en drygt 210 meter lång, svepande tunnel, två dubbla viadukter, korsningar och rondeller. I nästa steg ska en miljö för stadskörning byggas.

Foto: American Center for Mobility

Först ut att testa den nya anläggningen är Toyota som tillsammans med elektronikleverantören Visteon provkörde testbanan redan i veckan. De företag som har investerat i bygget kommer framöver ha förtur till testanläggningen, men andra tillverkare är också välkomna att utnyttja banan. Tester kommer att kunna genomföras såväl på dagen som på natten och i olika väder förhållanden.

Hur mycket det kostar att bygga en sådan här anläggning? Svaret är cirka 1,14 miljarder kronor.

Kuriosa: På platsen där American Center for Mobility ligger, Willow Run, låg det under andra världskriget en fabrik som tillverkade bombplanet B-24 Liberator.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet