070703-suv-pickup-krock

Stora bilar inte alltid säkrast

En amerikansk trafikorganisation har undersökt hur suvar och pick-uper klarar en kollision bakifrån, resultatet är rent ut sagt skrämmande.

Undersökningen är gjord av Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) och inkluderar 87 olika bilar från kategorierna suv och pick-up. Av alla testade bilar fick endast 21 stycken betyget ”bra” medan tolv är acceptabla och resterande 54 klassas som underkända. Enligt IIHS är största problemet dåliga säten och nackstöd vilket gör att de åkande drabbas av whiplashskador.

Bland de bilar som blev underkända hamnar faktiskt både BMW X3 och X5 just för att de saknar aktiva nackskydd. Även Dodge Nitro, Hyundai Tucson och Saab 9-7X placerar sig i raden av icke godkända. Bland de märken som klarade sig bäst kan vi hitta Subaru med både B9 Tribeca och Forester. Här finns bland annat även Volvo XC90, Hyundai Santa Fe, Mitsubishi Outlander och Mercedes M-klass.

Se hela listan av testade modeller (PDF)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!