Foto: Patrik Lindgren

Stora Biltvättarhelgen i dag och i morgon

Har du inte gjort din bil vårfin ännu är det synnerligen dags i helgen, för i dag och i morgon – 25 och 26 april – är det Stora Biltvättarhelgen. Här är våra tips och idéer till hur du får bilen ren och fin.

Förra året inrättade Sveriges kommuner för rent vatten den Stora Biltvättarhelgen som i år äger rum 25 och 26 april, med andra ord i dag och i morgon.

Det är alltså läge att ge sig ut och göra bilen fin och prydlig nu när vintern kan städas ut på allvar. Men det gäller att tvätta på rätt sätt – och på rätt plats.

Varje år utförs omkring 30 miljoner biltvättar i Sverige, ungefär 20 miljoner av dessa sker på gatan, parkeringsplatsen eller annan asfalterad yta vilket är absolut sämsta platsen sett ut ett miljöperspektiv. Två tredjedelar av tvättarna äger alltså rum där stora delar smutsigt vatten innehållandes tungmetaller, oljor och andra skadliga ämnen orenat rinner via dagvattenbrunnarna rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Detta trots att drygt åtta av tio bilägare, enligt en undersökning från YouGov som Shell/7-Eleven varit delaktiga i, vet om att biltvättande är skadligt för miljön.

Vill man tvätta bilen hemma ska man välja att stå på en grusplan eller en gräsmatta som inte ligger i direkt närhet till våtmark, vattendrag eller enskild brunn. Då ska man också ägna sig åt vad man kallar för ”lätt sommartvätt” utan avfettningsmedel. Välj miljövänliga produkter, gärna Svanenmärkta.

Trots att sju av tio bilägare har mindre än fem kilometer till närmaste biltvätt väljer 28 procent av tvätta hemma. Endast 16 procent väljer Svanenmärkta produkter.

Det absolut mest miljövänliga alternativet är att välja en miljömärkt biltvätt, automatisk eller i en så kallad GDS-hall. Foto: Shell/7-Eleven

Väljer man en biltvätt, oavsett om den är automatisk eller av typen gör-det-själv, ska man se till att den är miljömärkt och har oljeavskiljare eller reningsverk för att rena och separera det förorenade vattnet.

Som ren kuriosa kan vi avslöja att tre procent av bilägarna tror att det är bäst för miljön att tvätta bilen på gatan, parkeringsplatsen eller en annan asfalterad yta. Det är alltså direkt felaktigt och mot alla gängse rekommendationer de senaste åren.

Få ren bil – snabbt och effektivt

Om du känner dig osäker på hur du ska vårda och tvätta din bil vill vi tipsa dig om vår sektion med bilvårdsguider. Där hittar du bland annat hur du på effektivast och bästa sätt tvättar utsidan, hur du glasbehandlar din vindruta och hur du får bort dålig lukt i bilen på ett effektivt sätt.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!