070525_9c_friendliness

Studenter presenterar snäll och ren bil

Två studenter på Konstfack har en vision där vi människor har en vänligare attityd i trafiken samtidigt som miljöpåverkan minskas. Deras konceptbil 9c är svaret på denna vision, med bland annat en snäll tuta och grönt bromsljus.

Tack vare den allt mer intensiva trafiken i världens storstäder, så har två studenter på magisterprogrammet för industridesign på Konstfack tagit fram en konceptbil tillsammans med Saab. Bilen med sin glada uppsyn är deras svar på hur vi i framtiden kan förbättra trafiksituationen och få en vänligare ton i samspelet mellan trafikanterna.

De två studenterna, Martin Ranvinge och Daniel Eriksson, såg tidigt att stadskörning ofta är kopplad till stress och oro. Detta resulterar i många olyckor på grund av missförstånd och dålig kommunikation. Utifrån dessa parametrar skapade de begreppet "friendliness" (vänlighet) som genomsyrar hela projektet.

Bilen, som de valt att kalla 9c, har en mängd spännande och innovativa funktioner. Allt för att bidra till en lugnare och positivare trafikupplevelse. Bland funktionerna hittar vi ett grönt bromsljus fram på bilen som upplyser gångtrafikanten på övergångsstället att bilen bromsar in. En vänlig tuta som komplement till bilens vanliga tuta där bilen blinkar grönt för att till exempel säga "tack" eller "förlåt" till andra trafikanter. En annan spännande detalj är det mjuka gummimaterial som täcker bilen från midjan och ned. Gummit gör det mindre retsamt att stötta mot eller snudda vid en stolpe eller någon annans bil.

På grund av det växande problemet med höga utsläpp och avgaser i storstäderna så drivs 9c med fyra elmotorer, en vid varje hjul. Hjulen kan även roteras individuellt, vilket gör att man kan fickparkera smidigt eller vända på en mycket liten yta. Detta underlättar även vid trång stadstrafik.

Bilen finns inte i fysisk form men har ritats upp i naturlig storlek. De båda studenterna har fått positiv respons från bilindustrin och hoppas nu att deras idéer kan förverkligas.

Hela projektet kan ses fram till måndag 28 maj på Konstfacks utställning vid Telefonplan i Stockholm.

Det gröna bromsljuset framtill förenklar för gående att se när en bil bromsar in. Ju mer bilen saktar in desto mer lyser bromsljuset.

Bilens vanliga tuta förknippar man med negativa signaler. Med den vänliga tutan kan man få bilen att blinka grönt till andra trafikanter för att till exempel förmedla ett "förlåt" eller "tack".

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet