100218-toyota corolla

Styrproblem på Toyota Corolla – kan leda till nya återkallelser

Tyvärr förknippar nog fler Toyota med återkallelser just nu än vad de förknippar med kvalitetsbilar. Och det verkar inte bli färre av den varan heller då det nu rapporteras om problem med styrservon på Toyota Corolla som får bilen att kännas okontrollerbar i högre farter.

Flera amerikanska medier, bland annat The Detroit News och konsumentmagasinet Consumer Reports, rapporterar nu om problem med Toyota Corolla av årsmodell 2009 och 2010.

80 Corolla-ägare har till National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) klagat att servostyrningen i deras bilar känns konstig. Toyota och NHTSA undersöker nu problemet och det kan eventuellt leda till återkallelse av Corolla. Alltså ytterligare en återkallelse utöver alla de som det redan avisterats om rörande självaccelererande golvmattor, fastnande gaspedaler och fallerande bromssystem. Toyota-chefen med ansvar för kvalitet, Shinichi Sasaki, säger att de överväger en återkallelse. Han säger också att problemet kan ha att göra med den nya elservon som tog plats i Corolla inför årsmodell 2009, men det kan också ha att göra med däck- eller hjulinställningen eller till och med bromssystemet.

De som kommit in med klagomål till NHTSA beskriver det som att deras bilar vandrar i motorvägshastigheter och att de är svåra att kontrollera.

Här följer några av beskrivningarna som Corolla-ägare skickat in till NHTSA:

”Det känns som att vinden      blåser hårt och får bilen att blåsa över hela vägbanan.”

”Min Toyota Corolla 2009      vandrar runt på vägen och gör det svårt och tröttsamt att styra.”

”Sedan dag ett med bilen      har jag märkt att styrningen känns mycket glapp vid motorvägsfart. Det      behövs konstant två händer för att försöka hålla bilen att gå rakt. Upplevelsen      motsvaras av att få vattenplaning.”

”Vid körning på motorväg drar      bilen plötsligt och överraskande till vänster eller höger. En annan sak      att notera är att när man svänger med ratten så går den inte tillbaka till      utgångsläget efter svängen.”

Enligt Toyota såldes det 296 874 Corollor i USA under 2009. Utöver de bilarna får man även räkna in övriga årsmodell 2009 och 2010 som sålts de kringliggande åren vid en återkallelse. Enligt Consumer Reports utgör de 80 inkomna klagomålen ungefär 1/5000 av alla bilar. Man reserverar sig samtidigt för att andelssiffran i verkligheten kan vara högre då det kan finnas Corolla-ägare som inte klagat på styrproblemet.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!