100526-cosworth-impreza

Subaru Impreza trimmad av Cosworth

När Cosworth äntligen får lägga sin hand vid Subaru Impreza WRX STI blir det superbilssiffror som följd. 400 hästkrafter och 0-100 km/h på 3,7 sekunder kommer att glädja 75 lyckliga britter.

 Nuvarande generation Subaru Impreza WRX STI har inte riktigt nått upp till samma råbarkade körglädje som originalet. Kanske kan en Impreza trimmad av Cosworth göra det. Dessvärre kommer den absoluta majoriteten av oss aldrig att få veta det. Cosworth visar nu upp sin version av Impreza WRX STI, men de häller en hel del smolk i glädjebägaren när de säger att endast 75 exemplar ska byggas och att alla är reserverade för den brittiska marknaden.

Vi får alltså nöja oss med att titta på de första officiella bilderna och granska de imponerande prestandauppgifterna. Cosworths motortekniker har lagt ned en hel del jobb på den 2,5 liter stora boxermotorn. Nya kolvar, nya vevstakar, ny topplockspackning, ny turbo med wastegate och ny ECU-mappning gör att effekten springer iväg till 400 hästkrafter, 100 fler än vanliga WRX STI. Vridmomentet har samtidigt höjts till 540 Nm. Det gör att Cosworth Impreza STI CS400 springer ifrån det mesta i sin klass. Ford Focus RS 500 får till exempel se sig rejält frånåkt med sin 0-100 km/h-tid på 5,6 sekunder. Cosworth-Imprezan fixar sprinten på supersportbilssnabba 3,7 sekunder.

Chassit är resultat av ett samarbete mellan Cosworth, Bilstein och Eibach. Spårvidden har ökat med 12 millimeter, nya fjädrar gör att Imprezan ligger 10 millimeter närmare marken och ett nytt bromssystem med sexkolvsok och 355-millimetersskivor framtill ska erbjuda tillräcklig bromskraft.

På utsidan har Cosworth Impreza STI CS400 fått en ny frontspoiler, ny bakkjol, speciella 18-tumsfälgar och inte minst de eftertraktade Cosworth-loggorna. Cosworth har gått försiktigt fram med den exteriöra stylingen, så även med den interiöra. Inne i kupén hittas Recaro-stolar, pianolackad instrumentbräda och Cosworth-loggor. 75 brittiska köpare kommer att behöva lägga ut 49 995 pund, motsvarande 570 000 kronor.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!