Subaru kan ha fuskat med förbrukningssiffror

Japanska Subaru har inlett en utredning om eventuellt fusk med angiven bränsleförbrukning.

Subaru har precis skakat av sig skandalen om att ha använt sig av icke-auktoriserad personal vid slutbesiktning av bilar, något även Nissan använt sig av och som ledde till ett långvarigt produktionsstopp.

Nu kommer nästa bakslag för Subaru vars aktie under dagen har rasat med åtta procent. Anledningen till det är att Subaru nu tillsatt en utredning som ska avgöra om de har förfalskat bilmodellernas förbrukningssiffror. I samband med den föregående utredningen fann nämligen externa utredare att sådant fusk kan ha ägt rum.

Subaru meddelar att om eventuellt fusk kan styrkas kommer inte bilar att återkallas. Felaktiga förbrukningssiffror berör nämligen inte de krav på säkerhet som ställs på bilarna.

Subaru ska även utreda om bilar som gått på export till andra länder kan vara involverade i det eventuella fusket.

I fjol avslöjades Mitsubishi med att ha friserat förbrukningssiffror sedan 1991. Kort dessförinnan avslöjades även Suzuki för att ha fusket med sina modellers siffror.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!