090112-subaru-legacy-2010

Subaru Legacy Concept visar framtiden

Subaru, ett av få märken som tog kliv framåt i försäljningsstatistiken förra året, visar just nu upp sin Legacy Concept på Detroitsalongen. Konceptbilen sägs vara en fingervisning om vad vi har att vänta oss av nästa generation Legacy, som bland annat vuxit på alla ledder.

Modellnamnet Legacy fyller 20 år i år och det firar Subaru genom att visa upp Legacy Concept i Detroit. Förutom att bara vara något av ett jubileumskoncept så visar bilen även vad som komma skall – i form av nästa generation Legacy, femte i ordningen. Nuvarande Legacy lanserades 2004 och det är snart hög tid för en avlösare. Även om Subaru inte nämner något lanseringsdatum så är det mest troligt att nästa Legacy dyker upp som årsmodell 2010, förhoppningsvis redan i år.

Subaru Legacy Concept är större än dagens Legacy, vilket avslöjar att vi har en större generation att vänta oss. Konceptbilen mäter, jämförelse med dagens Legacy inom parantes, 480 cm på längden (466,5), 182 cm på bredden (173) och 150 cm på höjden (142,5). Hjulbasen har vuxit med åtta centimeter till totalt 275 cm. Hjulbasens och höjdens extra centimeter ger en rymligare kupé och ett baksäte med plats för längre personer. Konceptbilen har plats för fyra åkande (inklusive förare), något som inte kommer att följa med till produktionsbilen.

Interiört domineras bilen av en stor touchscreen-display, något som även finns i bakkanten av främre stolarnas mittkonsol/armstöd. Instrumentbrädan, mittkonsolen och dörrsidorna andas stilfullhet med sina rena raka linjer och ytor. Touch-knapparna går igen överallt, ta exempelvis en titt på reglagen för fönsterhissarna och centrallåset på insidan av dörrarna. Läckert, men tyvärr långt ifrån produktion.

Ett infotainment-system med bland annat tft-skärmar i de främre stolarnas nackskydd kan väl ses som det mest realistiska i bilen. Mindre produktionsmässigt är sidobackspeglarna som ersatts med kameror. Ta en titt på innerbackspegelns bild. Vilken fin högupplöst vy.

Under huven ruvar, ja du gissade rätt, en boxersexa. Här har den en slagvolym på 3,6 liter och är kopplad till en automatlåda som förmedlar kraften vidare ut till alla fyra hjulen. Allt är alltså som det ska vara på en Subaru. På tal om hjul, på konceptbilen mäter de 19 tum och är skodda med 225 millimeter breda däck med 45-profil.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!