080323-subaru-new-york

Subaru + New York = Elbil

I samband med bilsalongen i New York tog Subaru tillfället i akt att tillkännage ett samarbete med New Yorks energimyndighet. Subaru och New York ska tillsammans ta fram en hållbar elbilslösning.

Fenomenet med storstäder eller hela länder som anlitar biltillverkare för att utveckla alternativa transportlösningar verkar vara framtidens trend. Härom veckan kunde vi avslöja att Volvo och Saab, tillsammans med Vattenfall, ETC och statliga Energimyndigheten ska utveckla teknik inom området för plug in-hybrider. Ett par veckor innan dess blev det känt att den israeliska staten gör samma sak, då i samarbete med Renault och Nissan. Nu är det dags för en av världens största städer, en av dem som kanske behöver det allra mest, att presentera sin miljöbilssatsning.

I samarbete med New York Power Authority ska japanska Subaru inleda en testverksamhet med elbilar anpassade för megastaden. Bilarna kommer att vara av modellen Subaru R1, en Smart-liten bensindriven stadsbil. Efter konverteringen till eldrift läggs ett litet e till namnet. 40 exemplar av Subaru R1e har testats i Japan sedan 2006, nu ska två bilar skeppas över till Nordamerika för att testas där. Om det går bra för den lilla Subarun i New York kan en av världens största städer ta ett stort kliv mot elbilsanpassning i form av nya laddningsstationer och förbättrad infrastruktur.

Subaru R1e beskrivs som en elbil för storstadsmänniskor som söker ett miljövänligt och roligt alternativ. Den tvåsitsiga bilen använder sig av litiumjonbatterier som uppges vara mycket användarvänliga. När bilen ställs i garaget för natten kopplas den helt enkelt in i ett vanligt eluttag, åtta timmar senare är batterierna fulladdade. Har man bråttom kan batterierna snabbladdas på 15 minuter vid en speciell laddningsstation, då får man dock nöja sig med en 80 procentig laddning. Tillsammans med elmotorn ger hela paketet en effekt om 40 kW. Räckvidden anges till endast 80 kilometer och toppfarten till 105 km/h. 

Saab och Volvo i unikt svenskt samarbete kring plug in-hybrider

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!