Subaru WRX Concept

Subaru WRX Concept – rallyjärnet är tillbaka

Vi har tidigare kunnat berätta att Subaru tänkt visa upp nästa generation av sin värsting STi. Nu har första bilderna på bilen dykt upp. Här är Subaru WRX Concept – i klassiskt rallyblått.

Den som följde VM-rallyserien på 1990-talet minns säkert hur Subaru under många år spelade en stark roll i rallyskogarna. Tre konstruktörstitlar, tre förartitlar och åtskilliga rallyvinster blev resultatet innan man lämnade WRC i slutet av 2008 och de klassiskt Subarublå bilarna försvann från toppstriderna.

Hur mycket urträdet ur VM-rallycirkusen påverkat bilarna för gatan är svårt att svara på, men många har nog tyckt att de senaste generationerna av både vanliga Impreza och värstingversionen STI, som numera heter enbart STI, har tappat stinget en aning. Revanschen kan dock vara på gång, ty på bilsalongen i New York som drar igång nu i dagarna, visas nästa generation som koncept.

Och nog ser WRX Concept elak ut på dessa första bilder. Nog för att bilen fortfarande är ett koncept, men visst lovar bilen en hel del. Tillbaka är också den blåa kulören, som ackompanjeras av lite coupéliknande sidoprofil och en rejäl diffuser baktill. Notera de gula ringarna kring de fyrdubbla avgasutblåsen. 

Tekniskt sett är Subaru sparsamma med detaljerna. Tidigare har dock uppgifter kommit om att nya generationen kommer att få mer pulver under huven, redan i den mer standardbetonade WRX-versionen kommer den nå upp nära 300 hästkrafter. Maskinen för ändamålet blir samma grundmotor som i BRZ, men med turboladdning.

Dimensionerna gentemot dagens modell är större på bredd och axelavstånd, men mindre på längd och höjd. Knappt fem centimeter kortare totallängd, men hela 13 centimeter längre axelavstånd. Även chassi och styrning ska ha fått komponenter hämtade från BRZ, och förbättrats gentemot nuvarande modell.

När blir då riktig premiär? Troligtvis i början av nästa år.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer