110806-sultanens bilar

Sultanen av Brunei säljer bilar

Sugen på en BMW Nazca, Ferrari F50, Jaguar XJ220 eller Cizeta V16? Nu finns chansen, när sultanen av Brunei har valt att sälja ut 21 av bilarna ur sin samling – av vilka de flesta är helt okörda!

En av världens mest berykade bilsamlingar tillhör sultanen av det lilla diktatoriskt styrda landet Brunei på ön Borneo i Sydostasien. Många av världens mest sällsynta bilar har, tack vare landets oljeinkomster, hamnat i händerna på dess ledare. Ytterst få har dock i verkligheten haft insyn i samlingen.

Nu finns dock chansen att köpa några av de bilar som tillhört sultanens samlingar, 21 stycken sällsynta bilar dök nämligen häromdagen upp på försäljningssajten JamesList. Bland de bilar som finns till salu hittar vi en 1993 års BMW Nazca (tillverkad av Italdesign), en Cizeta V16, en Jaguar XJ220 (världens snabbaste bil på sin tid) en Ferrari Enzo och en Ferrari F50.

Det visar sig dock att den fuktiga tropiska luften inte verkar ha varit optimal vad gäller bevarandet av de ovanliga dyrgriparna, särskilt vad det verkar utan alltför regelbunden tillsyn. På vissa bilder syns tydligt hur interiörmaterial och annat påfrestats av miljön. Trots att många av bilarna har exakt samma mätarställning som vid leverans är de alltså knappast i nyskick. Beklämmande att se, tycker undertecknad.

Extern länk

Se alla bilarna på försäljningssajten JamesList

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!