071212-suzuki-a-star

Suzuki A-Star – ny snål stjärna

På Auto Expo 2008, som hålls i New Dehli, Indien, ska Suzuki visa upp en konceptbil som de kallar för sin femte världsbil. Concept A-Star är namnet på den lilla bilen i A-segmentstorlek som får en snål enlitersmotor.

Suzuki har något som de kallar världsbilar. Fyra stycken har till dags datum fått se dagens ljus. Dessa är Swift, Grand Vitara, SX4 och nya Splash som visades i Frankfurt och som börjar säljas i Sverige till sommaren.

Nu är det dags för den femte världsbilen – Suzuki Concept A-Star.

Strategin när de har utvecklat A-Star har varit att få fram en liten praktisk och sportig bil som samtidigt ska vara snål och miljövänlig. Därför är den lilla femdörrars hatchbacken försedd med en 1,0-liters bensinmotor byggd i aluminium. Suzukis mål är att koldioxidutsläppen ska hamna under 109 gram per kilometer.

Till bensinmotorn kommer man endast att kunna välja manuell växellåda. Någon dieselmotor är inte aktuell då bensinmotorn, enligt Suzuki själva, har lägre utsläppsvärden än dagens befintliga dieselmotorer.

A-Star kommer att visas upp och tillverkas i Indien, ett land som Suzuki har varit verksamma i sedan 1983. I dag heter Suzuki Motor Companys indiska dotterbolag Maruti Suzuki India Limited och faktum är att Suzuki står för mer än 50 procent av Indiens personbilsmarknad.

När konceptmodellen A-Star togs fram så samarbetade för första gången designers från Maruti Suzuki India parallellt med Suzukis japanska motsvarigheter.

Suzukis anläggningar i Indien kommer att öka produktionstakten till 960 000 bilar årligen, mycket tack vare A-Star.

Den färdiga produktionsversionen av Suzuki A-Star kommer främst att vara avsedd för Europa och Indien. Den indiska produktionen sätter igång under oktober 2008 medan bilarna avsedda för vår kontinent börjar produceras två månader senare.

I Sverige kan vi antagligen förvänta oss att bilen gör debut i början av 2009.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!