071123-suzuki-splash

Suzuki Splash klassas som miljöbil

Nya Suzuki Splash, som visades på Frankfurtsalongen i september, kommer till Sverige strax innan midsommar 2008 med tre olika motorer. Med två av dessa klassas Splash som miljöbil.

Helt nya och lilla Splash från Suzuki kommer med två bensinmotorer och en dieselmotor när den lanseras i Sverige mot sommaren nästa år. Med lilla bensinaren eller dieselmotorn under huven klassas Splash som miljöbil enligt svenska definitioner. På så vis får köparna av dessa motoralternativ till Splash ta del av den statliga miljöbilspremien på 10 000 kronor.

Den fyrcylindriga dieselmotorn med partikelfilter och common rail-teknik har en motorvolym på 1,3 liter och utvecklar 75 hästkrafter. Den tillverkas för övrigt i Indien under licensavtal med Fiat.

Lilla bensinmotorn har tre cylindrar, volym på en liter och ger 65 hästkrafter i effekt.

Starkaste motorn är en bensinare med fyra cylindrar på 1,2 liter och ger 86 hästkrafter. Denna klarar dock inte miljöbilsklassningen på 120 gram koldioxid per kilometer.

Kompakta Suzuki Splash är utvecklad främst för den europeiska bilmarknaden. Bottenarkitektur delar den med ärtiga Swift som kom under 2005.

Trots sin litenhet (371,5 cm lång, 168 bred och 159 hög) ska vuxna få plats både i fram- och baksäte. Splash kommer standardutrustad med sex krockkuddar och esp här i Sverige.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!