110502-saab sverige april Foto: Charlie Magee

Svag aprilmånad för Saab

Försäljningsmässigt var årets första tre månader ett klart lyft för Saab. Men sett till årets fjärde månad, april, var försäljningen svag. Förklaringen lär vara de senaste turerna kring Saabs ekonomiska situation och produktionsstopp.

Under april månad har antalet artiklar om Saab i media nått en ny kulmen. Detta sedan det rapporterats om Saabs svårigheter att betala underleverantör och närmare en månads stillastående produktion i Trollhättefabriken som följd.

De nya stormarna kring Saab och dess framtid har sannolikt avspeglat sig i försäljningen under april månad. 1 april rapporterade vi om att Saabs försäljning av bilar lyfter på flertalet marknader runt om i världen, inte minst i Sverige. Men i april var den svenska Saab-försäljningen, sett till trenden, en återgång till de gamla svaga försäljningssiffrorna.

I april sålde Saab endast 560 bilar. Det är visserligen 32 bilar fler än april månad förra året, men det är också 328 bilar (37 procent) färre än vad man sålde under mars månad. Och då är ändå april en månad som brukar förknippas med försäljning som tar fart efter en trög vinter. Något som syns i den totala svenska bilförsäljningen som i april var den starkaste som uppvisats på 22 år (läs mer om det via länk nedan).

Ser man till årets första fyra månader sålde Saab 2 626 bilar vilket procentuellt sett är en bra ökning jämfört med samma period förra året då endast 1 676 bilar såldes. Men 2 626 bilar är inte april månads förtjänst utan främst den fina försäljningen under februari som var en ökning med 129 procent jämfört med februari förra året.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!