Tesla Model S

Svagt Tesla blickar mot ett starkt 2012

Amerikanska Tesla presenterade ett svagt resultat för fjärde kvartalet2011 men lovar bättring 2012. Taktiken att vända resultatet stavas Model S och Model X som enligt Tesla själva ska ha lika bra räckvidd som bilar med förbränningsmotor.

Det är nu eller aldrig för Tesla, som för närvarande inte säljer enenda bilmodell sedan lilla Roadster gick ur tiden för några månadersedan. I stället är man beroende av investerare och sitt extraknäck åtbland andra Toyota (vars eldrivna RAV4 blir ihopsatta av Tesla iKalifornien). Totalt gick man back 81, 5 miljoner dollar, motsvarandedrygt 547 miljoner kronor. Av miljonerna är merpartenutvecklingskostnader för Model S och X.

Men Tesla är inte särskilt oroade över de röda siffrorna – under 2012räknar man att man kommer tjäna mellan 550 och 600 miljoner dollar.Och sedan man visade upp Model X förra veckan har 500förhandsbeställningar, värt 40 miljoner dollar ramlat in i företaget.

Men först ut blir Model S som enligt Tesla kommer få längst räckviddav alla massproducerade elbilar när den börjar säljas i juli. Prisetför instegsmodellen med en räckvidd på 250 kilometer kommer i USAbörja på 57 400 dollar, motsvarande 385 000 kronor. För 135 000 kronortill får man det största batteripaketet och då hoppar räckvidden upptill 480 kilometer, väl i klass med bilar med fossilt bränsle.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!