090428-svart-innefarg

Svart är nya innefärgen

Tidigare har silverfärgade bilar sålt mest, medan vita bilar har varit något av en modefärg. Nu har i stället, enligt Volvos färgspecialist och försäljningssiffror, en något dunklare färg tagit över, nämligen svart.

Silvermetallic har länge regerat som färg på bilarna, men nu har den fått ge vika för svart, som säljer bra som både solid och metallic.

Bland Volvos modeller är det svart som gäller när det väljs färg vid bilköpet.

– En färgtrend börjar inom mode, fortsätter till heminredning och kommer sedan på bilar. Bilköpare behöver ofta vänja sig vid en innefärg innan de hakar på, säger Cilla Stark, designer och färgspecialist på Volvo Personvagnar.

Av de Volvo-bilar som säljs i Sverige är totalt cirka 21 procent svarta, trots att det finns minst 15 olika kulörer att välja på beroende på modell. Bland de enskilda modellerna dominerar svart hos lilla C30 där nästan 40 procent av bilarna är svarta.

– Svart kan vara riktigt elegant men det kan också vara avantgarde. Många yngre köper Volvo C30 för att de vill ha en tuff bil med attityd, säger Cilla Stark.

En annan anledning till att C30 säljer så bra i svart misstänker Volvo är de yngre köparna som inte alltid är lika frikostiga med budgeten men som ändå får rätt image redan i grundutförandet.

Men det är alltså inte bara C30 som säljer starkt i svart. Även V70 toppar med svart – 22 procent. Nya XC60 säljs i svart i 21 procent av fallen, men får se rejält slagen av Terra Bronzemetallic som kapar åt sig hela 30 procent av de sålda bilarna.

– Det är för övrigt inte bara Sverige som är svart, hela Europa är svart i dag. Silvervågen har definitivt ebbat ut, konstaterar Cilla Stark.

När svart ökar i popularitet ökar också vitt, som under de senaste åren har varit modefärgen nummer ett.

– Vitt hänger ihop med populariteten för svart och bygger på tankarna om kontraster precis som inom modet och inom heminredningen, säger designchef Lena Jiseborn.

Färgtoppen Volvo V70

1. Svart,      solid och metallic 39 %

2. Titanium      gråmetallic 10 %

3. Vit      solid 10 %

Färgtoppen Volvo V70

1. Svart,      solid och metallic 22 %

2. Oyster      gråmetallic 12 %

3. Seashell      beigemetallic 11 %

Färgtoppen Volvo XC60

1. Terra      Bronzemetallic 30 %

2. Svart,      solid och metallic 21 %

3. Saville      gråmetallic 11 %

Volvo uppger ingen färgtopp för sina övriga modeller.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!