Foto: Joakim Kling

Svårt att avgöra hastigheterna på vägarna

Om du missade skylten som visar vilken hastighet som råder på vägen är det kört, då är det svårt att med omgivningens hjälp få reda på hur fort du får lov att köra.

En ny studie av VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, visar att det är omöjligt att ta reda på vilken hastighet som gäller på en viss vägsträcka. De säger att det råder enorm brist på självförklarande gator inom tätort och att det är allvarligt eftersom avsikten med de nya hastighetsbegränsningarna är att minska medelhastigheten och öka andelen motorfordonsförare som håller lagstadgad hastighet.

Det är främst på 40-vägar, där hastigheten är satt till 40 km/h, som de motorburna trafikanterna är sämst på att hålla hastigheten, något som kan ha att göra med att bashastigheten inom tätort sedan många år är 50 km/h. Det är helt enkelt lätt att tro att tätort är synonymt med 50 km/h, och har man missat hastighetsskylten finns det inte mycket som vägleder en till rätt hastighet.

Studien visar också att fyra av tio motorburna trafikanter kör för fort inom tätort.

Förr var det ganska enkelt att på ett ungefär veta vilken hastighet som gällde på en viss väg. Man slog helt enkelt ett öga på mittlinjen för att se avstånden mellan markeringarna, på så vis kunde man avgöra om det var max 50 km/h som gällde (30 km/h var ganska ovanligt utanför exempelvis villaområden) eller 70 km/h eller högre. I dag är det betydligt svårare, framför allt då Sverige numera har tio olika hastighetsbegränsningar; 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100, 110 och 120 km/h är dubbelt så många jämfört med tidigare.

Bashastigheten utanför tätort är för övrigt 70 km/h.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!