100205-saabhandlarespyker

Svenska Saab-handlare redo hjälpa Spyker med pengar

Spyker Cars saknar en tredjedel av den köpesskilling man kommit överens om med GM vid förvärvet av Saab. Flera investerare sägs stå på kö för att bistå med summan, så även de svenska Saab-handlarna som är redo att ställa upp med drygt 175 miljoner kronor.

Som en del i köpet av Saab ska Spyker betala motsvarande omkring 540 miljoner kronor kontant till GM. Två tredjedelar av denna kontantsumma är redan finansierad, men övriga drygt 175 miljoner kronor saknas. Pengar som måste vara GM tillhanda senast 15 juli i år.

Men Spyker Cars vd Victor Muller känner ingen oro för att stå där utan betalförmåga i sommar då han säger sig ha en rad olika investerare som är redo att finansiera de 175 miljonerna.

Nu säger sig också de svenska Saab-handlarna vara redo att dra sitt strå till stacken genom att hjälpa Spyker Cars och Victor Muller med den ännu saknade kontantsumman, så att holländaren kan slutföra affären utan problem. Uppgifterna om om handlarnas storsinthet kommer från Dagens Industri.

De svenska Saab-handlarna uttalande om att bistå med pengar kommer sedan ett beslut tagits på GM-handlarnas styrelsemöte nyligen. Beslutet ska ses som en trygghet för Spyker Cars i de fortsatta förhandlingarna heter det.

– Vi tvivlar inte på att Spyker klarar finansieringen självt. Men kommer det en förfrågan kan vi ställa upp, säger Lars Åke Sundén, vd för Biva i Linköping.

– Vi som lever nära verksamheten anser att det finns en stark substans i Spykers affärsplan för Saab och att risken inte är överhängande stor, säger Peter Hallberg, vd för General Motors Återförsäljareförening, om handlarnas bedömning.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!