090219-svenskar-saab-nej

Svenskarna vill inte se statligt Saab-stöd

En majoritet av det svenska folket går på samma linje som regeringen när det gäller stöd till Saab. Endast var tredje svensk håller med Mona Sahlin (s) om att regeringen måste hjälpa Saab ekonomiskt, visar gårdagens Sifo-undersökning.

I går kväll utförde Sifo, på uppdrag av Aftonbladet, en undersökning bland tusen svenskar. Frågan löd:

”Tycker du att svenska staten ska gå in med ekonomiska medel för att rädda Saab?”.

50 procent svarade nej medan endast var tredje, 33 procent, svarade ja. 17 procent är tveksamma.

Undersökningen visar också att unga personer, 15-29 år gamla, är mer positivt inställda till statligt stöd till Saab. Drygt 40 procent av svenskarna i den åldersgruppen tycker att regeringen ska gripa in. Däremot är bara 20 procent av de personer som är 65 år eller äldre positiva till ett statligt stöd.

Svenskarna är alltså inne på samma linje som näringsminister Maud Olofsson. Saab får klara sig själva utan statligt ekonomiskt stöd om svenska folket får bestämma.

Även i en Demoskopmätning, utförd för Expressens del via en webbpanel, får regeringen stöd av svenskarna i sitt beslut. 70 procent av rösterna tycker inte att Saab ska få något ekonomiskt stöd. Trots uteblivet stöd tror ändå en knapp majoritet att Saab ändå överlever krisen.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!