090610-sifo-undersökn

Svensken har fullt upp i bilen

Svenska förare har mycket att göra i bilen. I en ny Sifo-undersökning framgår det att själva bilkörningen ofta kommer i andra hand. Sex av tio uppger att de pratar i mobilen samtidigt som de kör. Sjunga, skälla, gråta, äta och dricka är andra favoritsysslor.

 På uppdrag av Folksam har Sifo undersökt de svenska bilförarnas vanor bakom ratten. Svaren från de 985 personer som deltog i undersökningen visar att det finns mycket annat att göra i bilen än att köra den. Sex av tio av de svarande uppger att de pratar i mobiltelefon samtidigt som de kör. De yngre förarna är värst – 80 procent av de unga bilförarna säger att de mobilpratar bakom ratten. 63 procent rattar på stereon och 58 procent sjunger medan de kör. Inte helt oväntat uppger många att de ilsknar till på medtrafikanterna – 45 procent säger att de skäller på andra bilförare. Dessutom uppger en av tio att de gråter i bilen. Sifos undersökning visar att det är många saker som bidrar till en farlig trafikmiljö, inte bara hastigheten.

– Ju fler saker man ägnar sig åt i bilen, desto större risk utsätter man sig för eftersom man inte har all uppmärksamhet på trafiken. 95 procent av alla bilolyckor beror på den mänskliga faktorn, säger Maria Krafft, chef Trafik och samhälle på Folksam.

Att äta och dricka är en annan favoritsyssla hos många av de svarande. En fjärdedel respektive en tredjedel av de svenska bilförarna ägnar sig åt detta. Undersökningen visar också att 58 procent någon gång har varit med om att få stopp på bilen och blivit stående. De vanligaste orsakerna är, motorstopp, soppatorsk och punktering.

Läs mer

Krönika

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!