081218-staten-volvo-saab

Svenskt nej till statsägt Volvo och Saab

En majoritet av svenska folket tycker inte att staten ska lägga sig i bilindustrins affärer. 49 procent av svenskarna svarade nej på frågan om staten tillfälligt ska ta över Volvo och Saab. Det visar en Sifo-undersökning Svenska Dagbladet låtit göra.

Näringsminister Maud Olofsson har hela tiden varit mycket tydlig med sin inställning, svenska staten ska inte gå in som ägare i bilindustrin. När krispaketet presenterades i förra veckan förklarade hon att staten ska vara aktiv, men den ska inte äga. En Sifo-undersökning som Svenska Dagbladet låtit göra visar att folket backar upp sin näringsminister. Knappt hälften, 49 procent, av de 1 000 tillfrågade säger nej till att staten tillfälligt ska ta över Volvo PV och Saab Automobile för att rädda företagen ur krisen. 36 procent tycker tvärtom, staten ska visst gå in som ägare.

Per Åsling, som är centerpartiets vikarierande talesman i ekonomiska frågor, tror att resultatet av undersökningen beror på att svenska folket delar regeringens uppfattning att staten inte skulle vara bättre på att driva företagen än privata ägare.

– Det grundar sig på en insikt hos svenska folket att regeringen, eller det offentliga, inte är bättre skickad att driva fordonsföretag än vad nuvarande ägare är. Här gäller det att Volvo och Saab tillsammans med sina ägare ska hitta lösningar, säger han till SvD.

I en liknande undersökning i början av månaden såg resultatet annorlunda ut. I en undersökning som fackförbundet Sveriges Ingenjörer lät göra var 68 procent positiva till att staten går in som tillfällig ägare i Volvo och Saab.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!