090609-rastplatser-2009

Sveriges bästa rastplatser 2009

Motormännen har återigen kontrollerat Sveriges cirka 300 rastplatser och därefter utsett de 21 bästa runt om i Sverige – en i respektive län. Vilken är din favoritrastplats av de utsedda, eller har du en annan favorit att tipsa om?

Semestern närmar sig för de flesta vilket innebär en hel del mil bakom ratten, varav många i vårt vackra avlånga land. Hela 82 procent av besökarna på teknikensvarld.se ska ut på bilsemester nu i sommar, enligt vad ni svarade på ”snabbfrågan” för ett par veckor sedan. Vad kan då vara bättre än att få serverat en lista med landets 21 bästa rastplatser som alla är värda ett besök när solen tittar fram.

Motormännen presenterar i dag sin årliga lista över de bästa rastplatserna, en i respektive län, av de totalt cirka 300 som finns runt omkring i landet.

Kontrollen av rastplatserna har genomförts av Motormännens så kallade vägombud. De har granskat respektive rastplats standard, vilket innefattar bland annat utformning, parkeringsmöjligheter, uppställning av husvagnar och husbilar, säkerhet, tillgång till sittplatser, bord, toaletter, sophantering, lekutrustning, promenadstråk, belysning, skyltning, informationstavlor, säkerhet vid in- och utfarter samt mycket annat. Dessutom har man granskat skötseln och städningen av rastplatserna.

Motormännen poängterar rastplatsernas viktiga funktion i samhället. Välplanerade och attraktiva rastplatser som lockar till pauser, framför allt för trötta förare, bidrar till att skapa säkrare trafik. En kort tupplur på en kvart, eller ”power-nap” som det så modernt kallas, kan göra under för en förare som känner sig lite sömnig bakom ratten. Motormännen uppger att upp till 40 procent av trafikolyckorna antas bero på att föraren har varit allt för trött bakom ratten eller till och med somnat.

Motormännens samlade motivering för de 21 utsedda rastplatserna lyder som följer:

”Planering och skötsel svarar väl upp mot de omfattande krav som Motormännen ställer på en funktionell, välskött och därmed inbjudande rastplats. Detta är en föredömlig rastplats för vägfarande och bidrar därmed till att göra trafiken säkrare”.

Förra året utsåg Motormännen Ångersjöns rastplats söder om Hudiksvall i Gävleborgs län som Sveriges bästa rastplats vid sidan om de 20 övriga utsedda rastplatserna som fick "dela på andraplatsen". I år har de dock valt att inte utse en rastplats som listetta, detta för att ge alla utsedda rastplatser lika mycket uppmärksamhet.

Har du någon favorit bland rastplatserna listade nedan? Eller har du kanske en annan som du njuter av att besöka? Tipsa oss alla nedan genom en kommentar.

Teknikens Värld hade husbilstest förra veckan. Bilden ovan är från när vi stannade på en vacker rastplats vid Malingarna i Dalarna, mitt mellan sjöarna.

Sveriges bästa rastplatser 2009
LänVägRastplatsRastplatsnummer
Dalarnas län70SpjutmosjönW20
Uppsala länE4Mora stenarC1
Södermanlands länE20RåbyhedD4
Örebro länE20SickelstaT4
Västmanlands länE18/E20HögsjönU1
Västra Götaland41Västra HäggånO28
Hallands länE6/E20SnapparpN1
Kronobergs län30FräjenG16
Värmlands län26PrästbäckenS13
Östergötlands länE4ÖstgötaportenE2
Jönköpings länE4HörleF2
Kalmar länE22VäntorpH2
Blekinge länE22FörkärlaK6
Stockholms länE4Stora VäsbyAB2
Gotlands län140Träffpunkt GotlandI1
Skåne län23Lars DufvaM21
Norrbottens länE4HarrbäckenBD2
Västerbottens länE12TallbackenAC14
Jämtlands länE14KrokomZ2
Västernorrlands länE14BorgsjöY6
Gävleborgs län80NäsbysjönX12

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!