070511_sverige_miljoebov

Sveriges bilpark är Europas miljöbov

Sverige har den mest bränsleslukande bilparken i EU och koldioxidutsläppen för nya bensin- och dieselbilar ligger i särklass högst, cirka 20 procent högre än genomsnittet i EU.

Om den svenska bilparken på sikt skulle reducera utsläppen till i genomsnitt 120 gram per kilometer, vilket är EU:s mål, skulle koldioxidutsläppen minska med cirka 5,5 miljoner ton eller åtta procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser.

Enligt en utredning som är en följd av ett samarbete mellan Vägverket, Naturvårdsverket och Konsumentverket finns det stora kommunvisa skillnader i personbilars utsläpp. Utredningen visar att de nya bensin- och dieselbilarna i exempelvis Danderyd släpper i genomsnitt ut 23 procent mer koldioxid än de nya bilarna i Ödeshög.

– De stora skillnaderna mellan olika län och kommuner visar att bilisterna enkelt kan reducera sin klimatpåverkan och förbättra sin ekonomi genom att välja bränslesnåla bilar, säger Kjell Andersson, chef för Naturvårdsverkets transport- och energienhet.

Om alla bilköpare valde den snålaste bensindrivna modellvarianten, utan att byta bilmodell, skulle bilarnas koldioxidutsläpp minska med 7-8 procent. Och om alla bilköpare valde den snålaste modellen inom samma storleksklass, med fortsatt höga säkerhetskrav, skulle utsläppen minska med omkring 20 procent. Går man dessutom ned en storleksklass kan utsläppen minska med hela 30 procent.

– Många väljer bil efter ett behov som man har endast under ett fåtal dagar eller veckor per år, i stället för att utgå från det behov man har under huvuddelen av året. När det behövs kan man hyra en större bil, sätta på takboxen eller hänga på släpkärran, säger Göran Andersson, avdelningsdirektör vid Konsumentverket.

De nyregistrerade svenska bensin- och dieselbilarnas koldioxidutsläpp under 2006 uppgick till 189 gram per kilometer, motsvarande 7,8 liter drivmedel per 100 kilometer. Om man inkluderar de bilar som kan drivas med etanol och gas, och tar hänsyn till bränslenas klimatnytta i ett livscykelperspektiv, minskar de nya bilarnas genomsnittliga koldioxidutsläpp till 180 gram per kilometer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!