100301-joule-sydafrika

Sydafrikanska elbilen Joule – född elektrisk

Ett av de mer exotiska inslagen på Genèvesalongen är den sydafrikanska elbilen Joule. Det nystartade Kapstaden-baserade företaget Optimal Energy planerar att ha produktionen igång redan 2013.

 Titt som tätt ploppar nya bilföretag upp med stora ambitioner att tillverka antingen exklusiva sportbilar eller miljövänliga elbilar. Än så länge är det för tidigt att säga hur många som kommer att lyckas men Sydafrikanska Optimal Energy är i alla fall ett företag med ambitioner. Företaget startades i Kapstaden så sent som 2005. Med hjälp av statliga pengar har man sedan dess arbetat på elbilen Joule som nu för första gången ska visas utanför hemlandet.

Optimal Energy har valt att skicka en prototypbil ända till Europa och Genèvesalongen som drar igång i veckan. Företagets vd Kobus Meiring tror att elbilen Joule kan ha stor betydelse för Sydafrika som nation.

– Vi är mycket glada över att Joule ska visas i Genève. Med Optimal Energy har Sydafrika en egen OEM (Original Equipment Manufacturer, reds anm). Elbilsmarknaden väntas växa exponentiellt under de närmaste decennierna och att ha ett eget elbilsföretag kan stärka Sydafrikas roll, säger Meiring.

Upphovsmännen har med andra ord stora förväntningar på sin produkt. Vad är det då de har att visa? Det MPV-liknande skalet är designat av Zagato och undertill hittas en helt elektrisk drivlina, vilket förklarar företagets mantra ”Born Electric”. Hjärtat är en elmotor på 65 kW och 280 Nm som får sin kraft från litiumjonbatterier på 36 kWh. Joule kan laddas via ett vanligt eluttag och räckvidden anges till cirka 300 kilometer. Solceller som bidrar med lite extra energi kan fås som tillval.

Den bil som ska visas i Genève är inget koncept utan i stort sett den bil som ska börja säljas om några år. Optimal Energy uppger att den ska klara fem stjärnor i Euro NCAP och att priset kommer att hamna omkring 235 000 sydafrikanska rand, cirka 220 000 kronor. Under de kommande månaderna ska en flotta av Joule testas på sydafrikanska vägar och 2013 hoppas man att produktionen ska vara igång i Port Elisabeth.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!