100108-tata-magic-iris

Tata Magic Iris ska ersätta cykeln

Indiska Tata Motors framhärdar med sin ambition att göra Indiens trafik till en säkrare plats. Deras senaste skapelse är lilla Magic Iris som med 11,3 hästkrafter och ”billiknande” säkerhet ska få folk att välja bilen framför cykeln.

 När Tata Magic Iris börjar säljas senare i år kommer Indiens alla cyklar, motorcyklar och trehjuliga motorcyklar, så kallade trikes, att leva farligt. Inte för att den trubbnosade lilla bilen kommer att köra på dem utan snarare för att den är skapad för att konkurrera ut sina konkurrenter ur trafikbilden. Precis som Tatas uppmärksammade Nano ska Magic Iris få Indiens folk att köpa en bil i stället för en cykel, moped eller motorcykel och på så sätt leva ett säkrare liv i trafiken.

Magic Iris avtäcktes i dagarna på bilsalongen i New Delhi och ska sin storlek till trots ha plats för fem åkande – två fram och tre bak. Några exakta mått på bilen har inte läckt ut men Tata har uppenbarligen trollat med formerna. Många väljer att flytta hjulen så långt ut i hörnen som möjligt för att öka innerutrymmet – Tata har här valt att i stället flytta fram karossen så pass att föraren och den främre passageraren sitter ovanpå eller strax framför framaxeln. Inte nog med att man får plats med mer där bak, detta trick ger även bilen en omisskännlig profil.

Någonstans där inne har Tata gömt en vätskekyld dieselmotor på 611 kubik och 11,3 hästkrafter. Med lite god vilja, mod och kanske även en nedförsbacke, ska det gå att nå en toppfart på 55 km/h. Dieseltanken rymmer tio liter och enligt Tata är drivlinans stora fördel dess näst intill underhållsfria gång.

Uppgifterna om Magic Iris är än så länge knapphändiga. I utrustningsväg nämner Tata endast möjligheten att välja mellan 10-tums crossply-däck eller 12-tums radialdäck. I övrigt utlovas billiknande väguppträdande, billiknande säkerhet och billiknande lampor fram och bak. Tata har inte offentliggjort några prisuppgifter.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!