090107-nano-hybrid

Tata Nano kan bli billigaste hybriden

Världens billigaste bil kan snart komma att bli världens billigaste hybrid. Tata chockade världen när de lanserade lågprisbilen Nano. Ska de chocka världen igen genom att förse bilen med hybridteknik?

CNBC-TV18 rapporterar att Tata är på väg att förse sin lilla Nano med hybridteknik. Ordet ”hybrid” bör dock i det här fallet tas med en nypa salt. Det handlar nämligen bara om en så kallad micro-hybrid. Tyska Bosch uppges ha fått i uppdrag att förse Nano med ett stopp-start-system. Boschs system förväntas sänka bensinförbrukningen med 5-10 procent.

Tata har ännu inte riktigt bestämt sig för om de ska erbjuda Nano i en micro-hybrid-version. Nano lever minst sagt på sitt låga pris och ett i sammanhanget kostsamt stopp-start-system kan göra bilen för dyr. Tekniken tros höja priset med ett par hundra dollar. Inte mycket pengar i de flesta sammanhang, men för en bil som kostar endast 2 500 dollar är det mycket. Boschs ingenjörer sägs ha fått order att göra systemet så enkelt och billigt som möjligt.

Tata förlitar sig inte uteslutande på hybridtekniken. Enligt CNBC-TV18 arbetas det dessutom med diesel- och elversioner av Nano. Tata vill uppenbarligen ha flera alternativ till hands. Indiska Tata Motors jobbar för tillfället i motvind, nya siffror visar att försäljningen störtdök förra året. Tatas totala bilförsäljning halverades förra året jämfört med 2007, detta trots all uppmärksamhet kring företaget.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!