090716-nano-krocktest

Tata Nano klarar första krocktestet

Världens billigaste bil närmar sig Europa med stormsteg. Tata Nano väntas anlända till Europa om tre år, då i något modifierad form. Nu har den genomgått sina första krocktest enligt europeisk standard och resultatet kan ses här.

En hel del frågetecken uppstod när Tata visade en Europa-anpassad version av sin lilla Nano på Genèvesalongen i våras. Blir den lika billig som i Indien? Kommer europeiska kunder att acceptera den låga standarden? Och kanske framförallt, är den tillräckligt säker för europeisk trafik? Svar på de två första frågorna får vi troligtvis först när Nano lanseras här om tre år, men den sista får vi delvis svar på redan nu. Tata Nano  har nämligen genomgått sina första europeiska krocktester.

Tata skeppade över två modifierade Nano-bilar till Storbritannien där testinstitutet MIRA arrangerade dels en frontalkrock i 56 km/h, dels en sidokollision i 50 km/h. Att en bil ska klara dessa tester är minimikravet för att en bil överhuvudtaget ska få säljas i Europa. Bilarna som testades var av den indiska sorten, dock med vissa modifieringar. Förstärkningar gjordes framförallt i B-stolparna och i fronten. Enligt Tata ska den produktionsfärdiga Europaversionen förstärkas mycket mer än så, bland annat med en riktig airbag. Testbilarna var endast utrustade med provisoriska krockkuddar som utlöstes med fjärrkontroll.

Det ena testet kan ses i filmklippet nedan och enligt MIRA:s tekniker var det inget märkvärdigt alls. Enligt testchefen Nic Fasci klarade Nano testerna bra. ”Det såg inte värre ut än någon annan bil som genomgår de här testerna. Det var en bra krasch”. Samtidigt konstaterar MIRA att en omodifierad Nano, som bilen säljs i Indien, sannolikt inte skulle klara testerna. Innan bilen testas av EuroNCAP måste en hel del komma till, bland annat 150 millimeter i fronten, ökad bredd för att få plats med sidokrockkuddar, vissa förändringar i interiören samt nya, större hjul.

Tata tror att de här resultaten bådar gott inför lanseringen av den riktiga Europaversionen. Ett godkänt betyg i de här testerna är ett första steg mot Europalanseringen som eventuellt kan följas av en USA-lansering.

Läs allt om Tata Nano Europa via länkarna nedan.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!