081119 - Tatra

Tatra återuppstår

Tjeckiska lastbilsmärket Tatra blåser liv i sin personbilstillverkning, om än i begränsad upplaga.

Klassiska personbilsmärket Tatra återuppstår. Modell T87, tillverkad mellan 1936 och 1950, har efter en öppen omröstning utsetts till märkets största klassiker och kommer i nyproduktion. Det handlar om en väldigt begränsad upplaga på hundratalet bilar per år. Designen kommer att vara densamma men tekniken hämtas från någon modern tillverkare. Vilken är ännu inte bestämd.

Anledningen är att ge varumärket uppmärksamhet på nya marknader. Trots att Tatra har hållit igång sin lastbilstillverkning så är det för sina märkliga personbilar som märket uppmärksammats mest.

– Det handlar om marknadsföring, berättar Tatras vd Ronald Adams för Radio Praha. Tatra-bilarna var kända under 1950- och 1960-talen för att resa runt på olika kontinenter. Nu när lastbilsförsäljningen ska expandera vill dra nytta av detta.

Modell T87 hade, liksom föregångaren T77 och även efterföljande modeller, en uppseendeväckande areodynamisk kaross och motorpaketet var monterat bak. T87 hade antingen en luftkyld treliters V8 på 85 hästkrafter eller en mindre boxerfyra.

Tatra grundades 1850, personbilstillverkningen lades ner 1999. Sedan dess har produktionen av lastbilar legat i fokus.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!