Foto: Gustaf Waesterberga/ Waesterberg.se

Taxi Stockholm kör Tesla Model S

Sedan årsskiftet rullar det två Tesla Model S som taxibilar i Stockholm och fler ska det bli.

Volvo V70 och Mercedes E-klass har länge varit favoriter för taxiförare, men nu kanske Volvo och Mercedes får börja se sig i backspegeln när supermiljöbilen Tesla Model S ger sig in i fajten.

– Taxi Stockholm ligger i framkant inom miljöutvecklingen och hållbara transporter inom taxibranschen och det är ett naturligt steg att använda den stora utmanaren i bilbranschen – Tesla. Vi hoppas på att våra kunder kommer att uppskatta initiativet, säger Carina Herly, marknadschef på Taxi Stockholm.

I nuläget rullar två Model S under Taxi Stockholm-flagg i staden, ett antal som under året kommer att utökas till tio bilar. Modellerna som tjänstgör är Tesla Model S 85 kWh med elmotorer som levererar 385 hästkrafter och 440 newtonmeter och har en uppskattad räckvidd på 502 kilometer. För att klara den räckvidden kommer förarna troligtvis inte göra några fullgasaccelerationer som tar bilen 0-100 km/h på 5,6 sekunder.

Undertecknad hade under nyårsnatten förmånen att åka med en av de lyckliga förarna som nu rattar en Model S i tjänsten. Under den resan satt han bakom ratten på en ny Volvo V70 och var riktigt uppspelt inför leveransen av sin nya tjänstebil. En bil han inte ens suttit i innan. Visst krävs det lätt gasfot för att klara den uppskattade räckvidden, men att köra en Model S som taxi har många fördelar förklarar han. Tack vare att de är supermiljöbilar slipper Model S-förare till exempel ställa sig i kö vid taxistationer som de vid Arlanda och Stockholms Centralstation. Med andra ord mindre dötid och mer körtid, således fler betalande kunder.

Laddning sker på någon av Teslas snabbladdningsstationer i bland annat Bollstanäs norr om Stockholm eller i trefasuttag hos Taxi Stockholm.

Har du tur kanske en Model S är i närheten nästa gång du beställer taxi.

 

Foto: Gustaf Waesterberga/ Waesterberg.se

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!