Teewave AR1 Gordon Murray Design

Teewave AR1 – Gordon Murrays nya bil

Gordon Murray som designade den ikoniska McLaren F1 släpper nu via sitt eget bilföretag Gordon Murray Design en ny elbil som inte kommer väga mer än 850 kilo.

Skaparen av McLaren F1, Gordon Murray är tillbaka i sportbilsvärlden efter att ha ritat mikrobilarna T.25 och T.27. Den nya sportbilen heter Teewave AR1 med kodnamnet T.32 och är beställd av Toray och tog bara nio månader att utveckla från scratch. Bilen är tänkt att fungera som ett demonstrationsexemplar av Torays kolfiberteknik men enligt Gordon Murray Design pratar man med tre biltillverkare om att sätta AR1 i produktion.

 Bilen är en tvåsitsig elsportbil med monocoque och karossdelar i kolfiber. Den lilla bilen väger in på 850 kilo, varav 240 av kilogrammen är batterierna. Utöver att ha haft fokus på att hålla vikten nere har bilen designats för att hålla en så låg tyngdpunkt som möjligt.

 Drivlinan kommer från Mitsubishis iMiEV och är på 64 hästkrafter och 180 newtonmeter i vridmoment som skickar i väg bilen till 100 kilometer i timmen på 11,4 sekunder. Toppfarten är nådd vid 151 kilometer i timmen. Räckvidden beräknas till cirka 19 mil och en laddning från tomt till fullt batteri ska ta sex timmar. 

 – Bilens vikt på bara 850 kilo klarade vi genom att använda Torays kolfiber och det bevisar ännu en gång att prestanda genom lättviktsmaterial är det mest effektiva och miljövänliga sättet att klara vikt/effekt-mål, säger han i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!