100503-tesla-cuv

Tesla avslöjar modelloffensiv

Teslas ordförande Elon Musk har avslöjat företagets modellplaner för de närmaste åren. Förutom den stora sedanmodellen Model S ska två nya elbilar lanseras inom fyra år. Tesla ska också bli leverantör till andra biltillverkare.

Den amerikanska elbilstillverkaren Tesla Motors har haft några skakiga första år men nu är det tydligen full fart framåt. Företagets ordförande Elon Musk har berättat för tidningen Autoweek om Teslas planerade modellanseringar som ser ut att bli fler än vad som tidigare trotts.

Musk säger till Autoweek att företagets främsta fokus är att lansera fyradörrarsmodellen Model S år 2012. Model S är en betydligt större och praktisk bil än den lilla sportbilen Roadster men ska precis som Roadster vara helt och hållet eldriven. Prislappen ska hamna på omkring hälften av priset för Roadster, vilket innebär cirka 50 000 dollar. Enligt Tesla ska Model S vara rymligare än de flesta kombibilar i samma storleksklass. Det har på förhand talats om inte mindre än sju (!) sittplatser, fem vuxna och två barn. Räckvidden anges till 480 kilometer.

Ungefär samtidigt som Model S lanseras ska Roadster tas ur produktion. En efterträdare väntas inte förrän 2013 eller 2014. Detta beror till stor del på Lotus som måste hinna lansera sin nya generation Elise – bilen som lånar ut sin kropp till Tesla. Den andra generationen Roadster väntas bli billigare än dagens som är oöverkomlig för de allra flesta. Elon Musk yppar dessutom planer för en CUV, Crossover Utility Vehicle. Lanseringsdatum för denna uppges bli någon gång under 2013 eller 2014, mer information än så vill han inte dela med sig av men det är inte otroligt att den kommer att låna linjer av konceptbilen Eye (bilderna) som visades på Genèvesalongen tidigare i år.

Tesla verkar också fokusera allt mer på att leverera teknik till andra biltillverkare. De har redan ett avtal med tyska Daimler som innebär att Tesla ska förse nästa Smart med elteknik samt hjälpa Mercedes med att utveckla en elversion av A-klassen. Tesla har också ett samarbetsavtal med lastbilstillverkaren Freightliner. Enligt Musk kommer Teslas största inverkan på bilmarknaden inte att vara genom de egna bilarna utan genom de bilar som andra tillverkare bygger med Tesla-teknik.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!